skip to Main Content

BORO, ultiem upcyclen

BOR0 4Als je je neus achter naloopt is er een kans dat je daarmee in de boter valt.
Zo ook vorig jaar in Lissabon. In het oude bankgebouw aldaar zit het museum voor design en mode (MUDE).
Hier ondekte we een pareltje over de Japanse cultuur: BORO.

Een eeuwenoude traditie van het niet verspillen (Mottainai), de overtuiging dat schoonheid zich openbaart na verloop van tijd en dat schoonheid zit in het vergankelijke en onvolmaaktheid (Wabi Sabi) zijn de basis van BORO.

BORO letterlijk vertaald betekend lap of restje stof. En zo ziet een BORO kledingstuk er ook uit: opgelapt. De bedoeling van een kledingstuk is dat het een levenlang meegaat, of sterker nog dat het generaties meekon. Niet alleen kleding werd met de BORO techniek onderhouden, maar ook huishoudtextiel en de futons waar men op sliep. Het ultieme upcyclen. Het gedachtengoed dat verspillen oneerbiedig is, dat je niet iets mag vernietigen als het nog waarde heeft en dat voorwerpen een ziel hebben, spreken mij aan.
De wereld zou er zo anders uitzien als we dit gedachtengoed met zijn allen zouden dragen: geen fast fashion, geen verspilling van tijd, energie & bronnen. Mottainai op en top.

Naast het lapjeseffect is de indigokleur een ander kenmerk van BORO. De stoffen werden zelf geweven en gekleurd vanaf de late 18de eeuw tot midden 20ste eeuw.
Katoen was schaars en een materiaal voor de rijkere klassen. Er werden inheemse planten gebruikt als hennep, ramie, moerbei, blauwe regen en brandnetel. Naast dat BORO dus niet verspild is het ook nog eens ecofriendly. De stoffen zijn prachtig, soepel en superduurzaam, want de gebruikers (boeren, handelaren en ambachtslui) hadden resistent textiel nodig. Hoe mooi zou het zijn als er meer stoffen van deze kwaliteit op de markt kwamen. Een groot gemis in stoffen land.

En dan, als kers op de taart, elk BORO stuk is uniek. Iets wat ik met mijn werk ook na streef. Elk stuk heeft zijn verhaal, gooi niet je verhaal weg, maar maak er iets van.

 

Boro – Um Tecido de Vida (Fabric of Life) - MUDE in Lisboa

Boro – Um Tecido de Vida (Fabric of Life) – MUDE in Lisboa