skip to Main Content

Reconstructing, Upcycling, Re-purpose En Nog Meer.

AlHENKE 8.2 ACHTERs het beestje maar een naam heeft. Maar als het beestje meerdere namen krijgt omdat het eigenlijk onduidelijk is wat het is, dan is dat wel verwarrend.

Zo werd voor het label HENKE eerst het woord reused gebruikt, toen upcycled en nu reconstructed. Deze laatste is doorgevoerd na een online artikel dat verscheen met de volgende definities:

Upcycling is het recyclen van rest- of afvalmateriaal uit de textielindustrie in een product van hogere kwaliteit.

Miljoenen tonnen textiel worden elk jaar verspild tijdens de textiel en kleding productie. Door upcycling van textielafval kun je de levenscyclus van het textiel verlengen, de onnodige textielproductie verlagen en de vraag naar natuurlijke hulpbronnen verminderen. Bovendien , door upcycling van beschadigde en overtollig geproduceerde textiel afvalstoffen kun je deze afvalstoffen weer extra waarde geven door het maken van producten van hogere kwaliteit. Dit voorkomt dat ze worden gedowncycled of weggegooid.

Reconstructie is het proces waarbij nieuwe kleding uit eerder gedragen kleding of voorgevormde eindproducten wordt gemaakt.

Vandaag de dag verbruiken we ongeveer 60 procent meer kleding dan dat we 10 jaar geleden deden. Als mode verbruik stijgt, neemt ook het afval toe. Veel van de kleding die op de stortplaats terechtkomt, is nog steeds van een goede kwaliteit en van waardevol materiaal.

Voor HENKE vormt dit de basis van het ontwerpen. Het is mooi om gebruikt materiaal een nieuw leven te geven. Het ontwerpproces is een uitdaging en het is een ontdekkingstocht om van een kledingstuk dat gemaakt is om op één manier te dragen, te veranderen in een draagbaar en geheel nieuw model.