skip to Main Content

Trend of lifestyle

Winkelstraten vol met winkels vol met kleding.

Voor wie, waarvoor?

Mode is het volgen van trends of nog meer : het is de heersende smaak van dat moment.

De trendwatchers vertellen dat  het hebben van trends aan het uitsterven is. Op het moment lijkt het  zo’n eclectisch gebeuren:  je kan dragen wat je wilt, trendy is het toch. Of toch niet?

Van het weekend werd gevraagd in moderubriek (V-magazine22-8-15) of de rok weer over de broek kan, en er werd door de specialist ingestemd.  Een trend van 15 jaar geleden, van de begin jaren 0. Mooi toch, het maakt niet meer uit wat je draagt, hip is het toch wel. Want tja, de jaren 0 is nog geeneens zo ver weg en het is alweer terug op de catwalks.

Zoals Lidewij Edelkoort zegt: het  is voor het eerst in de geschiedenis dat de mode, die vooruit zou moeten lopen op de tijd, niet in staat is om zich aan te passen aan haar tijd.

Blog-2 nothing changes

De volle winkels lijken veel op elkaar met hun eclectische aanbod, waar moet je zoeken, wat moet dragen? En eigenlijk: waar gaat het over?  De trend is niet zozeer een bepalend modebeeld als kan een mini-rok of is het de maxirok die heerst.  De trend is dat we veel voor goedkoop willen.

Het gaat in ieder geval niet over kwaliteit. Die is ver te zoeken in de kledingjungle op de highstreet. Een treurig gezicht, volle winkels, met wegwerpkleding gemaakt over de ruggen van anderen.  Die voor een schamel loontje lange dagen maken met geen rechten en niks niet. En dan een aarde die uitgeput en vergiftigd raakt.

Alles voor ons,  om voor de laagste prijs dit binnen een jaar in een zak te doen  laten verdwijnen, in de kast te laten liggen of om te toveren tot poetslap.

 

Zo wordt er verteld in de documentaire serie ‘ de slag om de klerewereld’  (aflevering 1, 2-1-15) dat we twee keer zoveel kopen als 15 jaar geleden, maar er wordt veel minder aan uitgegeven. Dus kan ik concluderen: we kopen meer, geven er minder aan uit en daardoor is de kwaliteit  gedaald? Dus als we minder kopen gaat de kwaliteit weer omhoog en wordt de kleding ook weer duurder?

Want ja, dat is ook een trend: de kwaliteit is om te huilen.

 

Laten we hopen dat trends uitsterven. Dit betekent dat we ons vrijer gaan bewegen, en minder ons laten beïnvloeden door de heersende markt, bedenkers en marketeers.  Maar meer gericht zullen zijn op wie we zijn, welke lifestyle we kiezen en  ons  te uiten en stelling te nemen tegen de heersende markt.

Laten we kleding kopen die van waarde is en investeer in iets wat jou jaren flatteert. Kleding naar smaak en persoon te laten maken is een prachtige optie en een investering die bijdraagt aan o.a. een beter milieu, eerlijk werk & vakkennis van (lokale) makers .

Koop minder, maar meer met kwaliteit. Dit heeft als voordeel dat als je voor je kast staat minder kleedstress oplevert:  er is minder om uit te kiezen,  dit geeft overzicht.  En je weet wat je aandoet, je goed staat en uitdraagt wat je wil uitdragen. En heus dit 2 of 3 dagen achter elkaar te doen is geen verschrikking. Hiermee zeg je ook dat je de maker en de omgeving een warm hart toe draagt.